Potreba za čistom vodom jedan je od najlakših i najvažnijih koraka koje možemo poduzeti kako bismo održali zdravlje.

Prednosti vode iz slavine u odnosu na vodu iz boce (flaširanu vodu):

  • Voda koju točimo iz slavine nalazi se pod državnom regulacijom, stoga se njena kvaliteta često kontrolira. To se osobito odnosi na one zemlje koje se nalaze pri vrhu ljestvice po velikim količinama pitke vode, a Hrvatska je treća u Europi.
  • Kupovanje vode u bocama smatra se suvišnim zbog kvalitete jednake ili niže nego kod vode iz vodovoda, kao i zbog otapanja toksina iz ambalaže, što šteti zdravlju.
  • Voda u boci može biti niže kvalitete od vode iz slavine. Osim toga, nakon što se boca s vodom otvori, ne postoji način da ostane sterilna te se mora upotrijebiti u vrlo kratkom roku.
  • Većina flaširanih voda prolazi neke procese prije stavljanja u bočicu – uključujući i one kemijske, kako bi imala što dulji rok trajanja.
  • Jedan od nedostataka flaširane vode je i visoka cijena. Svake godine ljudi na vodu ubocama potroše velike količine novca, a posve bespotrebno.
  • Voda iz slavine je i do 400 puta jeftinija od vode u boci!
  • S obzirom na zaštitu i očuvanje okoliša preporučljivo je korištenje vode iz slavine jer unatoč trendu recikliranja, i dalje se čak trećina plastične ambalaže u svijetu i dalje ne reciklira. Pretpostavljamo da ste primijetili smetlišta, plaže, šume i podmorje punih plastičnih boca, a da ne govorimo o podatku da je tri puta više vode potrebno da se jedna boca napravi nego da se napuni.

Živite li u području u kojem se iz javnog vodovoda isporučuje kvalitetna voda, a skloni ste kupnji vode u boci, razmislite je li to nužno, naročito ako planirate tu vodu piti samo u kući, ako ne zbog štednje novca, onda barem zbog očuvanja okoliša.